Ο στόχος μας

 
 

 

Νοηματοδοτώντας τον όρο «πρακτική άσκηση»

 

Παρά την τάση του να αλλάζει σταδιακά, στην Ελλάδα παραμένει πάντα ο κανόνας του "ό,τι σπουδάζεις, αυτό είσαι".  Η αντίληψη ότι μόνο ένας τίτλος σπουδών επιβεβαιώνει την γνώση που μπορεί να έχει κάποιος σχετικά με ένα αντικείμενο είναι παγιωμένη μέχρι και σήμερα.

 
 
 
 

Το Zeusius θέλει να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει σημασία τί ξέρεις, αλλά τί και πόσο γρήγορα μπορείς να μάθεις όταν σε ενδιαφέρει πραγματικά αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι. Δεν αντιλαμβανόμαστε την πρακτική άσκηση ως ακόμα μια υποχρέωση ενός φοιτητή ή ενός πτυχιούχου προκειμένου να πάρει το πτυχίο του ή την άδεια να ασκήσει κάποιο επάγγελμα αντίστοιχα. Την βλέπουμε σαν μια ευκαιρία να εργαστεί σε έναν τομέα που τον ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από το τί σπουδάζει και, δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες και μέσα σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, να του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει και να αγαπήσει ή να απορρίψει μια επαγγελματική επιλογή.

 
 
 
 

Και κάτι ακόμα. Μια επιχείρηση δεν είναι ανάγκη να δαπανά χρόνο και χρήματα με το να ψάχνει τους κατάλληλους επαγγελματίες, όταν της δίνεται η ευκαιρία να τους δημιουργήσει η ίδια. Ένας φοιτητής που στο πλαίσιο μιας πρακτικής άσκησης αποδεικνύεται ότι ταιριάζει στο περιβάλλον μιας επιχείρησης και μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της, γιατί να μην αντιμετωπίζεται ως ένας δυνάμει επαγγελματίας που θα εργασθεί στην επιχείρηση στο μέλλον; Η μεγαλύτερη επένδυση μιας επιχείρησης είναι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν, κι εμείς θέλουμε αυτοί να είναι οι καλύτεροι δυνατοί.

Η πρακτική άσκηση, όπως αξιοποιείται σε πολλές άλλες αγορές εργασίας,  αποτελεί έναν θεσμό που λειτουργεί ευεργετικά για όλους όσους συμμετέχουν σε αυτόν (φοιτητές, εργοδότες). Σε μια προσπάθεια εισαγωγής της με νέους όρους στην ελληνική πραγματικότητα, πιστεύουμε πως διαθέτουμε όλα όσα απαιτεί η προσπάθεια μας να συνδέσουμε τους φοιτητές με την αγορά εργασίας.