Βιογραφικό σημείωμα (CV)

 
 

 
 

Τελική μορφή του CV σου 


Έχεις αποφασίσει τι θα περιέχει το βιογραφικό σου καθώς και ποιά μέθοδο θα ακολουθήσεις ως προς την δομή του όταν αρχίσεις να το γράφεις. Παρ’όλα αυτά, κατά την τελική του διαμόρφωση, συναντάμε το πιο απαιτητικό κομμάτι της δημιουργίας ενός βιογραφικού σημειώματος.  

Είναι σημαντικό να καταλάβεις πώς ακριβώς ελέγχει ένας εργοδότης το βιογραφικό σου. Κάτω από την πίεση μεγάλου αριθμού αιτήσεων και σε περιορισμένο χρόνο, θα κάνει μια γρήγορη ανάγνωση και θα δώσει σημασία μόνο στα κύρια σημεία του βιογραφικού σου. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν ένας πιθανός εργοδότης σου διαβάζει το βιογραφικό σου να μπορεί άμεσα να καταλάβει ποιά χαρακτηριστικά σου σε κάνουν κατάλληλο για την θέση.

Υπάρχουν 5 βασικά σημεία που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου:

 • Στο βιογραφικό δεν παραθέτεις απλά πληροφορίες. Σε κάθε ενότητα δώσε έμφαση στις ικανότητες, στο ταλέντο ή στα προτερήματά σου και δείξε με ποιόν τρόπο είσαι κατάλληλος για την θέση για την οποία κάνεις αίτηση. Το βιογραφικό σου πρέπει να στοχεύει στην συγκεκριμένη θέση εργασίας που θέλεις. Κάνε ιδιαίτερη αναφορά στις δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με τον επαγγελματικό τομέα που σε ενδιαφέρει.
 • Το βιογραφικό πρέπει να είναι σύντομο και περιεκτικό. Απόφυγε λυρισμούς, μεταφορές, υπερβολές και γενικότερα την λογοτεχνική γλώσσα. Ένα περιεκτικό βιογραφικό θα πρέπει να είναι δύο σελίδες το πολύ. Το βιογραφικό μπορεί να γίνει ακόμη πιο περιεκτικό με την χρήση ουσιαστικών αντί ρημάτων σε α' πρόσωπο.
 • Η δομή του βιογραφικού να έχει συνέχεια και να βγάζει νόημα. Είναι καλό κάθε μία από της ενότητες να ακολουθεί τον ίδιο τρόπο οργάνωσης. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους:
  • Βιογραφικά που αλλάζουν απροειδοποίητα τον τρόπο που παραθέτουν πληροφορίες «κουράζουν» και ενδέχεται έτσι να προσπεράσει ο αναγνώστης κάποιο σημαντικό στοιχείο.
  • Ένα καλά οργανωμένο βιογραφικό δείχνει έναν καλά οργανωμένο και συνεπή υποψήφιο.

Επομένως, σε περίπτωση που ο τρόπος οργάνωσης του περιεχομένου αλλάξει, είναι σημαντικό να γίνεται φανερά, είτε με την χρήση διάκενων, είτε με την χρήση τίτλων και μορφοποιήσεων.

 • Η εικόνα μετράει. Το βιογραφικό πρέπει να είναι «ξεκούραστο» στην ανάγνωση για να είναι βέβαιο ότι ο εργοδότης θα λάβει υπόψη το πλήρες περιεχόμενο χωρίς αυτό να τον «κουράσει». Έτσι, κράτα στο μυαλό σου ότι.
  • Τα καλά οργανωμένα bullets μπορούν να αναδείξουν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του βιογραφικού σου. Το μάτι πέφτει κατ’ευθείαν στα βασικά bullets, ενώ η χρήση διαφορετικών ‘επιπέδων’ bullets δείχνει καλύτερα την νοηματική οργάνωση του περιεχομένου. Βιογραφικά που είναι όλα μια σειρά από ίδια bullets αποφεύγονται.
  • Τα διάκενα των γραμμών χωρίζουν το καθένα από τα διαφορετικά σημεία του βιογραφικού από τα υπόλοιπα. Ο εργοδότης έτσι αντιλαμβάνεται καλύτερα τις διαφορετικές ικανότητές σου. Βιογραφικά που δεν έχουν κενές γραμμές μεταξύ των σημείων συχνά είναι κουραστικά και μπερδεμένα.
  • Η γραμματοσειρά και το μέγεθός της. Συνήθως ταιριάζουν γραμματοσειρές όπως τα Calibri, τα Times New Roman και τα Arial σε μέγεθος 12. Βέβαια, αυτό δεν είναι αναγκαστικό, παρ’όλα αυτά μικρότερα γράμματα είναι εύκολο να κουράσουν, ενώ μεγαλύτερα δεν βοηθούν στην οικονομία χώρου.
 • Είναι δύσκολο να καταλάβεις μόνος σου λάθη στο βιογραφικό σου. Βοηθάει να δώσεις το βιογραφικό σου σε τρίτους για να σου δώσουν την άποψή τους. Έτσι, μπορείς να καταλάβεις αν η εσωτερική του δομή έχει συνέχεια καθώς και να διορθώσεις λάθη στην ορθογραφία, τη σύνταξη ή στην μορφή.